top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαEleftheria Rizou

Το Μοντανέμα. Μία εξομολόγηση, μία ανακοίνωση και μία ευχή. ( 18/11 - 21/11 )

Έγινε ενημέρωση: 30 Σεπ 2021



Μοντανέμα σημαίνει Ψυχή του Βουνού. Σπάνια όνομα είναι τόσο ταιριαστό με τόπο. Όσες φορές βρέθηκα εκεί -και ήταν πολλές- ένιωσα να συνομιλώ με το βουνό, να παίρνω δύναμη, σταθερότητα, ανάσα.


Στην τετραήμερη εκδρομή του Νοεμβρίου θα ήθελα να αφεθούμε στο Βουνό. Να το εμπιστευτούμε, να μάθουμε από τη σταθερότητα, την αντοχή και το μεγαλείο του.

Να βυθιστούμε στην φύση που ετοιμάζεται σιωπηλά για το χειμώνα και να κοιτάξουμε μέσα μας. Τι μας περισσεύει, τι μας λείπει, τι χρειαζόμαστε, τι μπορούμε να αφήσουμε πίσω. Μέσα στη μεγάλη εικόνα να εστιάσουμε στη λεπτομέρεια. Να αναγνωρίσουμε τη συνήθεια στην «στάση» του σώματος μας, που αντικατοπτρίζει και τη στάση μας απέναντι στη ζωή, να βιώσουμε την προσωπική μας κίνηση, να βυθιστούμε στη μοναδικότητα της κινητικής μας συμπεριφοράς, να πάρουμε ανάσα.


Η εξομολόγηση…


Πριν μερικές μέρες επέστρεψα από ένα εντατικό σεμινάριο θεραπευτικής γιόγκα που μαζί με τις τρεις εκπαιδεύσεις του λοκ ντάουν (Η δίποδη βάδιση/ DartmouthX, Αlexander Technique in Performing Arts/G. Paizi, Tom Myers, Dissection Series) έχουν προσθέσει πολύτιμο υλικό που ενσωματώνω σταδιακά στη διδασκαλία μου. Στις ιδιαίτερες συνθήκες χαλάρωσης και παρατήρησης που προσφέρει το φθινόπωρο στο βουνό θέλω να σας παρουσιάσω και να σας προσφέρω την ουσία αυτών των τεχνικών. Λίγο πριν το χειμώνα όταν θα έχει καταλαγιάσει η ζέστη και η έξαψη του καλοκαιριού να βυθιστούμε μαζί στη λεπτομέρεια, να αφουγκραστούμε τον εαυτό μας και να βουτήξουμε στα βαθιά. Να κάνουμε τη «γενική καθαριότητα» που επιβάλει η εποχή, να δημιουργήσουμε το χώρο και το χρόνο και να μπούμε ήρεμα στη χειμωνιάτικη ροή.


Η ανακοίνωση…


Από το υλικό που θέλω να δουλέψω μαζί σας προέκυψε μία τεχνική «εν-σωμάτωσης», επανατοποθέτησης στο Σώμα και τον Εαυτό. Περιλαμβάνει φυσικά προσεγγίσεις και από άλλες τεχνικές και πειθαρχίες που αποτελούν τη βάση της διδασκαλίας μου. Η σύντομη αναφορά στην συνδυαστική αυτή τεχνική σε πρόσφατες ομιλίες μου σε δύο συνέδρια στη Ρωσία προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με δύο τιμητικές προσκλήσεις : μία για να την παρουσιάσω ως master class στους συμμετέχοντες χορευτές του Διεθνούς Διαγωνισμού Μπαλέτου της Αγίας Πετρούπολης τον Απρίλιο και μία για να συμμετέχω ως μέλος της κριτικής επιτροπής στον ίδιο διαγωνισμό. Η αναγνώριση που ήρθε από τόσο ψηλά και με τέτοιο τρόπο πέρα από την ‘επιβεβαίωση’ ότι βαδίζω στο σωστό δρόμο μου έδωσε μία απερίγραπτη, σχεδόν παιδική, χαρά. Αυτή την αναγνώριση την οφείλω σε εσάς, τους μαθητές μου. Από τη μοναδικότητα του σώματος του καθενός σας, παίρνω έμπνευση και ερέθισμα για να ψάξω, να καταλάβω, να λύσω τον κόμπο που μπλοκάρει τον ώμο, να μαλακώσω τον πόνο στο ισχίο , να εξισορροπήσω το δεξί με το αριστερό, το πάνω με το κάτω. Όλα ξεκινάν από σας, περνούν μέσα από μία διεργασία ανάλυσης και προγραμματισμού και επιστρέφουν σε σας ως «άσκηση» αλλά μάλλον στην πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω. Βαθιά επικοινωνία, αγάπη και εμπιστοσύνη.



Και η ευχή…


Αυτό λοιπόν για μένα, δε θα είναι ένα απλό retreat. Κάνω ό,τι μπορώ ώστε να μειώσω κατά το δυνατόν το κόστος ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν τη διάθεση και το ενδιαφέρον για αυτή τη βαθιά βουτιά.

Θα ακολουθήσουν πρακτικές λεπτομέρειες σχετικές με τα οικονομικά πακέτα για διαμονή παρέας 4 ατόμων στα ιδιαίτερα «σπίτια» του Μοντανέμα καθώς και το κόστος της εκδρομής για συνοδούς που δε θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο.

Θέλω να παρακαλέσω όσους ενδιαφέρονται να ενημερώσουν το συντομότερο ( με προσωπικό μήνυμα στη δασκάλα τους ) ώστε να μπορέσουμε να οργανωθούμε εγκαίρως χωρίς να αφήσουμε εκκρεμότητες για την τελευταία στιγμή, μια και οι ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής του covid δεν το επιτρέπουν.


Ανυπομονώ όσο δε φαντάζεστε !


Με αγάπη,


Ελευθερία Ρίζου




bottom of page