top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαEleftheria Rizou

Άσκηση και Covid-19


Ο αριθμός των ανθρώπων που νόσησαν από Covid-19 και σταδιακά επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες αυξάνει καθημερινά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 2.200.000 τον Φεβρουάριο του 2022.


Μελέτες των τελευταίων δύο ετών αποκαλύπτουν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ασθένειας που πλέον χαρακτηρίζεται πολυσυστημική και τα συστήματα του οργανισμού που κυρίως πλήττει: καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ουροποιητικό. Η επαναφορά στη άσκηση είναι αναγκαία και συντελεί στην συνολική ανάκαμψη όσων έχουν νοσήσει. Θα πρέπει να είναι σταδιακή και προσεκτικά σχεδιασμένη με βάση τα νέα δεδομένα και να περιλαμβάνει ειδικές αναπνευστικές ασκήσεις (ACBT), ασκήσεις ορθοσωμίας και ενδυνάμωση. Προγράμματα άθλησης για ασθενείς με Long Covid Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών που έχουν νοσήσει εμφανίζει εμμένουσα συμπτωματολογία για εβδομάδες ή και μήνες μετά την αρνητικοποίηση τους. «Οι ασθενείς αυτοί, που μπορεί να είναι και το 1/3 από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, παρουσιάζουν μετά την οξεία φάση της λοίμωξης συμπτώματα από το καρδιοαναπνευστικό, το νευρολογικό, το μυοσκελετικό με αυξημένο βαθμό κόπωσης, θόλωση της διανοίας και διαταραχές ύπνου», εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ κ. Χαλβατσιώτης, αναφερόμενος στο σύνδρομο Long Covid. Για τους συγκεκριμένους ασθενείς, σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα άσκησης σε πολλά Νοσοκομεία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, ανάλογο πρόγραμμα προσφέρει το Νοσοκομείο Ελπίς όπου σύμφωνα με τον καθηγητή «οι επιδράσεις της άσκησης αξιολογούνται θετικά στην αναστροφή της εμμένουσας παθολογικής εικόνας».


Για τους Post Covid ασκούμενους, σε στούντιο pilates, yoga, γυμναστήρια και λοιπά κέντρα άθλησης οι εκπαιδευτές λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να προσαρμόζουν τα μαθήματα τους συμπεριλαμβάνοντας σε κάθε πρόγραμμα αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις ορθοσωμίας.


Ως δάσκαλοι, εκπαιδευτές, προπονητές θα πρέπει να προσεγγίσουμε την νέα αυτή κατηγορία αθλούμενων που προκύπτει από την πανδημία σχεδιάζοντας ειδικά προγράμματα που αξιοποιούν τα νέα στοιχεία. Οφείλουμε να προσφέρουμε υψηλές υπηρεσίες με τη γνώση, το σεβασμό και τη φροντίδα που αξίζει στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται το σώμα και την υγεία τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Με στοιχεία από: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία Cleveland Clinic Leicester Research and Rehabilitation Northwick Park Hospital, Physiotherapy Department

Συντάκτης : Ελευθερία Ρίζου Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου στο : www.omorfizoi.gr/askisi-kai-covid-19

bottom of page